понеделник, 10 юни, 2024
Начало / Новини / Над 2 млрд. евро за модернизация на земеделските стопанства

Над 2 млрд. евро за модернизация на земеделските стопанства

„За модернизация на земеделските стопанства и за развитието на селските райони у нас до 2020 година ще има възможност да се инвестират над 2 млрд. евро“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на семинар „Иновации и земеделие в Израел“, който се провежда в град Пловдив.

Пред присъстващите тя каза още, че целта на днешния семинар е заедно с научните среди да се обединят усилията и в подкрепа на българските производители, така че да си бъдем взаимно максимално полезни. Израел е държава, която може да бъде пример в посока на прилагането на иновативния подход в земеделието, посочи Танева и допълни,че нашата страна може да се ползва от техния опит.

България има изключителни възможности за развитие на конкурентноспособно земеделие. Над 1 млрд. евро ще са средствата за инвестиции само в частния земеделски сектор за подобряване на земеделските стопанства, обясни министър Танева и информира, че в началото на месец април ще стартира и първата инвестиционна марка от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., а именно 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Министър Танева се обърна и към студентите, като им каза, че те са тези които трябва да поставят основите на новаторските подходи в българското селско стопанство, с което да бъдат успешни и на световните пазари.

„Това е отрасъл, който е традиционен за страната ни и стратегически за икономиката“, подчерта Десислава Танева.

Източник: www.fakti.bg