понеделник, 10 юни, 2024
Начало / Общини / Община Сандански

Община Сандански

Категория: Общини


Населено място: Сандански


Адрес: бул. Свобода № 14


Телефон: 0746 89099


Факс: 0746 89055


Имейл: oba_sandanski@abv.bg


Web: http://sandanskibg.com

ИсторияГалерияПолезни Връзки

Община Сандански със своите 1060 кв. км. е най-голямата община в Благоевградска област, на трето място в Югозападния регион и девета по големина в Република България. Обхваща 54 селища – градовете Сандански и Мелник и 52 села.

Градът, разположен на надморска височина 220-240 м., е най-топлият български град през всички годишни сезони, като продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури.

Сандански е благословен от Бога кът на Родината ни, надарен щедро от природата. Град с над 3200-годишна история, кръстовище на древни цивилизации, средище на богата култура от времето на траките, римляните и други племена, населявали земите от Средна Струма.

Богатото културно наследство безспорно доказва, че още в древността е оценен животворният целебен дар на природата, сред която се е развивал и пътувал градът към своето бъдеще. Щедрото слънце, лечебният въздух и минералните извори и днес даряват здраве на хората и са благоприятни предпоставки за развитие на климатолечението и на туризма. Сандански утвърди славата си на курортен и туристически център с международно значение, разкрил природното си великолепие и целебни дарове в името на здравето на хората. Утвърди се като истински курорт по критериите на европейската СПА – асоциация. Градът се превърна в символ на здраве, марка за просперитет като туристически и балнеоложки център. Основната му икономическа характеристика – туризма и балнеологията – определя и новия облик на града и общината.

Въздухът е изключително чист, с ниска относителна влажност (66%), със средна годишна температура +14,70С, с незначителни денонощни и сезонни температурни амплитуди. Зимата е мека и топла, снегът и мъглата са почти непознати.

С увеличаване на надморската височина средиземноморското влияние отслабва и климатът постепенно придобива типичен планински характер в най-високите алпийски части на Пирин. Внимание като климатични курорти заслужват и град Мелник и курортната местност Попина лъка в Пирин. Активно и целогодишно успешно се лекуват хронични алергични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на отделителната система, на стомашно-чревните и чернодробно-жлъчни заболявания. Балнеолечението се извършва в намиращите се на територията на общината Балнеосанаториуми, балнеохотели, почивни домове и станции.

Сандански предлага възможност за отдих в повече от 50 хотела, мотели, почивни станции и къщи за гости. Многообразни са местата за развлечение и хранене в цялата община. Привлекателни са балнеохотелите, СПА хотелите, изградените хотели във възрожденски стил в град Мелник и още много други.

Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година създават добри условия за привличане на туристи и повишава конкурентноспособността на туристическата дестинация Община Сандански.

За благоприятния климатолечебен ефект на почиващите в града спомага и фактът, че в Сандански няма активни промишлени замърсители на въздуха и има много зелени площи, по който показател на глава от населението, градът е водещ в страната.