събота, 3 декември, 2022
Начало / Общини / Община Куклен

Община Куклен

Категория: Общини


Населено място: Куклен


Адрес: ул."Александър Стамболийски" № 43


Телефон: 03115/2120


Факс: 03115/2165


Имейл: kmet@kuklen.org


Web: http://www.kuklen.org/

ИнформацияГалерияПрофил на купувача

Община Куклен се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Пловдив.

Общината има 6 населени места – Гълъбово, Добралък, Куклен, Руен, Цар Калоян, Яврово.

Общо население на община Куклен – 6431 жители (към 01.02.2011)

Географско положение, граници, големина

Общината е разположена в южната част на Област Пловдив. С площта си от 148,375 km2 заема 13-то място сред 18-те общините на областта, което съставлява 2,48% от територията на областта. Границите на община Куклен са следните: на запад и север – община Родопи; на изток и юг – община Асеновград.

История на община Куклен

В местността „Кайнаците“ край града е открит един от трите каптажа, от които през Римската епоха се захранва водоснабдителната система на Филипопол. От него към града води масивен акведукт, от който са запазени само следи в отделни участъци.

В турски тимарски регистър за Пловдивско от 1488 г., селото е отбелязано под името Кюклине. В джелепкешанския регистър от 1576 г. се споменава като село Куклена с махала Банище.

При избухването на Балканската война 2 души от Куклен са доброволци в Македоно-одринското опълчение

До началото на 20 век в тогавашното село Куклен живеят много гърци и самите те наричат селището Куклена (на гръцки: Κούκλενα). През 1920-те години гръцките жители на селото емигрират в Гърция и много от тях се заселват в село Яворница, преименувано на Неа Куклена, днес Трилофо.

От 23 май 2006 г. (с решение на МС от 13 май с.г.) село Куклен има статут на град.

Първият кмет на Куклен се е казвал Димитър Георгиев Бакърлиев. Къщата му все още се стопанисва от внучката му Росица и съпруга ѝ Климент.

Забележителности

В града живеят в добросъседство представители на трите основни етноси в България-българи, турци и роми. Източно православните отправят своите молитви към бога в две църкви-„Св. Богородица и „Св. Св. Кирил и Методий“. В града функционира и католишка църква,с красива външна фасада, а за изповядващите исляма е изградена в центъра голяма джамия.
Гостите на града могат да отседнат в хотел-ресторанта „Замъка Орфей“, разполагащ с лятна градина и плувен басейн.

Манастир „Св. СВ. Козма и Дамиан“

На 3.5-4 км. югазападно от гр. Кукрен, на 450 м. н.в., всред красива природа се намира изграденият преди  1000г. манастир „Св. СВ. Козма и Дамиан“, намерил място и в разказа „Козият рог“ на Николай Хайтов. Същият е признат за „Паметник на културата с национално значение“. В църквата към него се съхраняват много ценни икони и стенописи от различни епохи. Манастирът векове наред е бил средище на българската книжнина и култура.В чест на двете двойки лечители-безсребреници,с едно и също име, живели в Мала Азия и в околностите на Рим,манастирът има два празника през годината-1-ви юли и 1-ви ноември, на които се събира множество от всички краища на България. Пред самите порти на манастира блика изключително студен и бистър извор-„Аязмото“, за лечебната сила на който и до днес се носят легенди. За това свидетелствуват запазените желязна верига, с метални гривни , прикачени към голям камък в предверието на църквата, с помощта на които са били усмирявани душевно болните хора, търсейки и намирайки своето излекуване. С привлечени средства от програма САПАРД,  през 2008 г., общината изгради  асфалтов път до манастира, което прави достъпа лесен и приятен. Заедно с намиращите се още 4-5 манастира в съседните общини-Асеновград и „Родопи“/Бачковски,“ СВ.Кирик“, „Араповски, „Мулдавски“и Белочерковският „Св. Св. Петър и Павел“, също на територията на община Куклен, биха могли да бъдат една прекрасна дестинация за религиозен туризъм.

Лесопарк „Родопи“

В южната част от територията на общината върху площ от 23 000дка, с надморска височина от 700 до 1700м. се простира Лесопарк „Родопи“, с четири Курортно-туристически ядра-хижа „Здравец“-с н.в. 1250 м.; „Копривките“, с н.в. 1350 м. ;“Студенец“-с н.в. 1450 м. и „Бяла черква“ -1650-1700 м. Със Заповед на МНЗСГ от 1963 г. „Бяла Черква“ е признат за Планински климатичен курорт. Именно там е изградена ски писта с параметри, отговарящи на международните норми за дължина и денивилация между старта и финала. На нея се провеждат официални състезания от регионален мащаб. С разработеният през тази година ОУП на ски зона“Бяла Черква“ се предвижда изграждането на нови 7-8 писти, с обща дължина над 10 км, по които ще могат да се пързалят едновременно 2 500скиора.
В подножието на връх“Бяла Черква“ се намира манастира „Св. СВ. Петър и Павел“, който в не далечното минало изгоря в основи, но едното му крило, вече е възстановено. На територията на лесопарка има изградени и функционират 12 хотела, с 636 легла,множество почивни станции на ведомствата, къмпинги, частни вили-общо с над 2000 легломеста. В ядро „Студенец“ се намира популярният и търсен Екохотел „Здравец“,с 160 легла, извършващ „Спа-процедури“/, само на 35 км. от Пловдив/. Заоблените била на тази част на Родопите правят лесно достъпни и приятни за всички възрастови групи десетки туристически пътеки, водещи към красиви местности и природни феномени, с обща дължина над 150 км.