понеделник, 10 юни, 2024
Начало / Общини / Община Берковица

Община Берковица

Категория: Общини


Населено място: Берковица


Адрес: площад „Йордан Радичков“ 4


Телефон: 0953/88927


Факс: 0953/88405


Имейл: ob@berkovitsa.com


Facebook: Община Берковица


Web: http://berkovitsa.bg

ИнформацияГалерияПрофил на купувача

„А каква чудна природа тука! Каква красота в това непознато райче”
Иван Вазов

Всеки би възкликнал като народния поет, щом дойде в Берковица и поеме свежия въздух, вкуси от меката балканска вода, от ароматните малини, ягоди, кестени, усети нейната възрожденска и днешна романтика, нейната задушевна българска атмосфера.
Градът е разположен в полите на Западна Стара планина, в югозападния край на едноименната котловина на 405 м.н.в., скътан в подножието на връх Ком /2016м/. Природата тук е била много щедра. Вековни кестени, букови и смърчови гори покриват хълбоците и полите на планината. Град Берковица е обявен за курорт от национално значение от 1974 год. С прекрасните си природни дадености градът е привлекателно място за туризъм и отмора, спорт и развлечения.

Природни забележителности на Община Берковица

ЧАСОВНИКОВА  КУЛА – Тя е най-отличителният архитектурно-строителен паметник на културата. Намира се  в центъра на града и е негов символ и емблема. Строена е през 1762- 64 г . И днес продължава да отмерва времето с медния си звън.

КЪЩА – МУЗЕЙ „ИВАН ВАЗОВ“ – Архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Строена е в началото на XIX в. През1940 г . е обявена за народна старина, представяща българската възрожденска архитектурно-строителна традиция. Красивите резбовани тавани са дело на български майстори. През 1879- 1880 г . в нея е живял и творил народният поет Иван Вазов. Тук големият поет на България живее година и половина, тук черпи голям брой сюжети за своите произведения и обиква берковската природа. Служебните му задължения, свързани с ежедневните му контакти с хора, пътуванията до близките селища и честите излети сред природата са повод да напише стихотворенията „На Ком”, „Малини”, поемата „Грамада”, повестта „Митрофан и Дормидолски”.

ЧЕШМА  „МАЛИНАРКА“ – Сградата на старото двукатно класно училище „Отец Паисий”, градено през 1872 год. днес е градска художествена галерия за възрожденска живопис и дърворезба. Намира се в  двора на църквата „Св. Николай Чудотворец”. Фондът е започнал да се събира още от 1969 година, днес наброява 1 440 художествени произведения, обособени в раздели: живопис, графика, рисунка, карикатури, скулптури, приложно изкуство, иконите са възрожденска живопис, работени ІХ – ХХ в. Във фондът на галерията се съхраняват творби на много известни художници от страната.

ЕТНОГРАФСКИ  МУЗЕЙ – Архитектурно-строителен паметник на културата. Типична възрожденска къща на един етаж с външна софа на юг. Строена през XIX в., тя е с интересни мотиви от дърворезба по вратите и долапите и с автентичния начин на отопление на помещенията и банята. От 1992 г . в нея е уредена етнографска експозиция. Запазена е в автентичния си вид – без подмяна на основните конструкции и стени на сградата. Основни колекции са тъкани /костюми, свилени платна, черги, килими/, дърво, метал, накити, керамика – над 14 000 експоната.

ЦЪРКВАТА  „РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ – Църквата е съвременник на българското Възраждане, средище на мъжко и девическо училище, духовен извор на берковчани. Тя е преизградена през 1843 год. Иконостасът е изработен от самоковски дърворезбар. Иконите изписва Димитър Зограф. Те могат да се причислят към най-доброто създадено у нас през Възраждането. Камбанарията е изградена през 1897 г . Камбаните  в нея са две, изработени през 1845 год. в град Будапеща и по-късно са подарени на църквата от дюлгерския еснаф.

ЦЪРКВАТА „СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“ – Храмът е изграден през 1871 год. от майстора Георги Джонгар. Строен е с ломен камък, на места е вложен и обработен камък. По-късно сградата е преживяла още два строителни периода, които са обогатили архитектурните й форми. През 1898 г . е построена камбанарията. Иконостасът е раздвижен, огънат в централната част към абсидата, а мотивите са решени плоско и схематично.

РИМСКА   БАНЯ – Архитектурно-строителен паметник на културата. Изградена е през 1665 г . върху част от основите на стените на римска къпалня. Строена е след завладяване на Берковския край от римляните.

АНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ  „КАЛЕТО“ – Паметник на културата с историческо значение. Архитектурните разкопки започват през 1961 г . Разкрити са външна и вътрешна крепостна стена от късната античност с отделни помещения между тях. Във външната крепостна стена са включени и две базилики. В югоизточния склон са разкрити археологически материали от тракийско селище. След него през римската епоха тук има живот, свързан с рударството и с плавенето на злато, но укрепяването на Калето и преизграждането му от селище във фортификационно съоръжение става през IV-V в. Открити са архитектурни детайли – колони, капители. Събрани са различни материали – керамика, тухли, оръдия на труда, оръжия, монети.

КЛИСУРСКИ МАНАСТИР  „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – Клисурският манастир е четвъртият по големина и посещение в България. Намира се на 85 км от София и на 9 км от Берковица, в подножието на северните склонове на Гордия Балкан, под “Тодорини кукли”, заслужено наречен “Духовната перла на Северозападна България”. На входа на храма на Клисурския манастир е поставен надпис, според който манастирът датира от 1240 г . Многократно е опожаряван, разрушаван и отново възстановяван от християнското население. През 1874 г . турски ферман признава официално манастира за българска светиня. В сегашния си вид църквата на манастира е реставрирана след Освобождението, когато самоковски майстор изработва забележителен иконостас. Днес Клисурският манастир е привлекателно кътче за разходка и отмора.

Видео от Община Берковица